Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 15 Mai 2025
 
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO SA: Majorare de 15% a cifrei de afaceri
ALRO SA: Majorare de 15% a cifrei de afaceri
Furnizori de sisteme Publicat de Cosmin Dincu 15 Feb 2016 15:20
In anul 2015, compania Alro SA - Slatina a reusit sa obtina rezultate financiare optime, care confirma justetea masurilor aplicate in vederea cresterii eficientei, anuntand in consecinta ca acestea au generat o apreciere a indicatorului rentabilitatii, reprezentat de profitul net ajustat, iar vanzarile de produse cu valoare adaugata mare, din aluminiu procesat, au inregistrat un avans usor, de +1.000 de tone in termeni cantitativi. In acelasi timp insa, chiar si pe fondul cotatiei mai reduse a aluminiului primar la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), consemnate anul trecut (care a marcat un context dificil pentru Alro), a fost constatata o sporire a livrarilor pentru acest metal usor (cu 5.000 de tone mai mult ca in 2014). De asemenea, productia totala de aluminiu primar a societatii, consemnata in 2015, a fost de 271.000 de tone, in crestere fata de cele 263.000 de tone din 2014, iar cea de aluminiu procesat s-a plasat la 79.000 de tone, comparativ cu 78.000 de tone. Managerii societatii subliniaza, insa, ca aceste majorari reprezinta confirmarea deciziei grupului de a implementa strategia de extindere a productiei si a vanzarilor de aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare, la care se adauga investitiile pentru cresterea eficientei operatiunilor si pentru reducerea consumurilor specifice. Totodata, s-a constatat o imbunatatire vizibila a rezultatelor operationale, cu impact direct asupra rezultatului net al companiei, ceea ce a generat, la nivelul Alro SA, un indice EBIT de 198 milioane de lei in intervalul de referinta (fata de 32 milioane de lei in 2014), ducand la un profit net ajustat preliminar de 85 milioane de lei, comparativ cu o pierdere neta ajustata de 134 milioane de lei in 2014. In consecinta, cifra de afaceri a grupului, raportata pentru perioada analizata, a fost de 2,3 miliarde lei, in timp ce in ianuarie-decembrie 2014 Alro a consemnat doua miliarde lei (+15%).
„Rezultatele financiare pe care le-am inregistrat anul trecut demonstreaza, inca o data, ca strategia implementata a fost corecta si poate mentine viabilitatea companiei in cele mai dure conditii de piata. Investitiile de peste 550 de milioane de dolari realizate in ultimii 11 ani ne-au ajutat sa consolidam si sa extindem portofoliul de produse, sa diminuam consumurile specifice si costurile finale. In plus, reducerea schemei de sprijin pentru sectorul energiei regenerabile are rolul de a elimina distorsiunile cu care s-a confruntat industria noastra. In felul acesta, putem concura de pe pozitii egale cu competitorii nostri”, a afirmat Gheorghe Dobra, director general al Alro SA. Dupa cum se arata anterior, tendinta pozitiva pe care s-a inscris valoarea vanzarilor a fost remarcata in contextul consemnarii unui profit net ajustat, fara a mai fi inregistrate pierderi, mai ales ca managementul societatii sustine ca rezultatul net ajustat reprezinta un indicator mult mai relevant pentru a urmari performanta companiei.
Continua programul de crestere a eficientei
Potrivit oficialilor Alro SA, societatea continua sa implementeze un program de investitii axat pe modernizare si pe cresterea eficientei operatiunilor, cu accent pe marirea capacitatii de reciclare si pe continuarea extinderii portofoliului de produse. Acest plan ambitios continua sa se deruleze chiar si intr-un context relativ nefavorabil pentru companie, mai ales in cazul in care se are in vedere contextul international. „Daca in 2014, cotatia minima a aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME) a fost de 1.642 de dolari pe tona, anul trecut aluminiul a inregistrat o scadere, atingand un nivel minim plasat sub 1.440 USD/tona. De altfel, nici 2016 nu a adus o revigorare a pretului aluminiului, acesta ramanand sub nivelul de 1.550 USD/tona. In acest context dificil, fluxurile de numerar ale companiei au fost in plus afectate de achizitia cotei integrale de certificate verzi pentru anul 2014 ce s-a efectuat in primul trimestru al anului 2015. Aceasta a fost finantata printr-un imprumut pe termen scurt, rambursat in proportie de 75% pana la 31 decembrie 2015. Pentru a se mentine pe o piata internationala in continua scadere, Alro a continuat programele de investitii pentru marirea capacitatii de productie pentru produsele cu valoare adaugata mare, precum si pentru cresterea eficientei operationale si reducerea dependentei energetice. Astfel, costul cu materiile prime s-a diminuat si datorita operarii capacitatii de reciclare a deseurilor de aluminiu. Circa 10% din aluminiul primar produs la Alro provine din deseuri reciclate. Pentru acest tip de aluminiu, consumul de energie electrica este cu 90% mai mic, comparativ cu cel pentru productia aluminiului electrolitic. De asemenea, societatea a continuat sa mizeze pe dezvoltarea sectorului de aluminiu cu grad mare de procesare, pentru care marjele de profit sunt superioare”, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.
In ceea ce priveste alti indicatori, managerii Alro explica faptul ca, in 2015, societatea a inregistrat o crestere a vanzarilor pentru produsele cu valoare adaugata mare si foarte mare, atat in sectorul de aluminiu primar, cat si in cel de aluminiu procesat. Astfel, in sectorul de aluminiu primar, compania a raportat o crestere a vanzarilor de sarma cu circa 4.500 de tone, iar in sectorul de aluminiu procesat, Alro a avut livrari mai mari cu peste 1.000 de tone pentru benzi. In aceste conditii, dar si pe fondul aprecierii dolarului american fata de leu, valoarea vanzarilor Alro a crescut cu 15%, in 2015, comparativ cu 2014. In consecinta, marja bruta a companiei a sporit la 15% in 2015, fata de numai 8%, in 2014. Practic, profitul net consemnat doar de Alro (in calitate de companie) a fost de 9,6 milioane de lei in 2015, fata de o pierdere de 109 de milioane de lei, inregistrata in 2014. Tot anul trecut, Alro si-a asigurat sumele necesare pentru investitii, semnand o facilitate de credit cu Black Sea Trade and Development Bank, in valoare de 60 de milioane de dolari, din care 15 milioane de dolari au fost deja investiti in companie la nivelul lui 2015.
Nou credit pentru dezvoltare, in cuantum de 137 milioane USD
Bonitatea companiei a fost din nou considerata a fi una de exceptie, deoarece la data de 15 februarie a.c., conducerea Alro a anuntat ca a finalizat cu succes acordul de creditare cu un sindicat de banci condus de Raiffeisen Bank International si Raiffeisen Bank Romania, pentru o suma de 137 de milioane de dolari.
“Incheierea acestui credit dovedeste ca Alro este o companie solida, cu rezultate operationale puternice si cu un program viabil de dezvoltare pe termen lung. Acordul face parte din strategia noastra care se bazeaza pe consolidarea activitatii si pe axarea pe operatiuni de inalta eficienta”, a precizat Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro SA.
Acordul de creditare de tip revolving, in valoare de 137 de milioane de dolari, a fost incheiat cu un sindicat de banci. Principalul sau scop este refinantarea creditului revolving de 120 de milioane de dolari, incheiat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in 2010. Consortiul bancar include institutiile specifice Raiffeisen Bank International si Raiffeisen Bank Romania, ambele in calitate de co-ordonator si Aranjor Principal Mandatat (APM), Unicredit Bank, OTP Bank, Eximbank, Garanti Bank, Intesa Bank, Banca Transilvania, fiecare in calitate de APM, precum si biroul de avocatura Zamfirescu, Racoti & Partners, care a asistat compania pe partea juridica. Alro garanteaza imprumutul cu active imobile principale, ipoteci mobiliare, ipoteci asupra drepturilor si despagubirilor din politele de asigurare care acopera bunurile companiei si care fac obiectul garantiilor constituite, precum si cu ipoteca asupra actiunilor Alum si Conef SA, detinute de Alro. In termenii acestui acord, Alro va continua sa isi conduca afacerile in mod prudent si diligent, sa mentina contabilitatea exacta si controlul costurilor si sa plateasca, in continuare, toate taxele la scadenta, dupa cum se arata intr-un alt comunicat al companiei.
***
Alro SA este o subsidiara a Vimetco NV - Olanda, holding implicat pe piata de aluminiu primar si procesat, societatea din Romania fiind asimilata prin metoda integrarii pe verticala. Pe piata din Romania, Vimetco NV detine mai multe companii, cum ar fi Alum SA, Conef SA, Vimetco Extrusion, Vimetco Management Romania, Vimetco Power Romania si Vimetco Trading. Capacitatea totala de fabricatie a Alro SA este de 265.000 de tone pe an. La nivelul lui 2013, societatea a raportat o cifra de afaceri de 1,95 miliarde lei (fata de 2,3 miliarde lei in 2012), iar in 2014 s-a ajuns la doua miliarde lei, insa cu pretul unei adanciri a pierderii nete ajustate, de la -86 milioane de lei la -141 milioane de lei, pentru ca in 2015 sa se raporteze 2,3 miliarde lei si un profit net ajustat preliminar de 85 milioane de lei. Principalele piete de desfacere pentru sortimentele Alro sunt reprezentate de tarile din Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), insa compania deruleaza exporturi inclusiv in Statele Unite ale Americii si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9001 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiu primar ale Bursei de Metale din Londra (LME), precum si normele internationale pentru produsele laminate plate. Informatii suplimentare, la www.alro.ro
 
REYNAERS
RT 2025
ABONARE REVISTE
rehau
Aluplast
TSV
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
 

Autentificare

simonswerk left
hospice doneaza